The Scar of Bethlehem


Woensdagochtend 25 december 2019. We zijn in Bethlehem. Ik tref de collega's uit Oost-Jeruzalem, Bethlehem, Tulkarem, de Jordaan-vallei, Hebron en de heuvels ten zuiden van Hebron.  Al deze plaatsen liggen op de  Westelijke Jordaanoever. Er staat storm. Het is ruim een half uur lopen naar de Catharinakathedraal.

Op de plek waar Jezus geboren zou zijn werd in opdracht van keizer Constantijn de eerste kerk, een basiliek, gebouwd.  Deze Geboortekerk is een van de beroemdste en mogelijk oudste kerken ter wereld.
In de Catharinakathedraal zijn veel meer mensen dan zitplaatsen.  Het overgrote deel van de mensen is Palestijn.  De hoogmis is in het Arabisch.  De preek in het Arabisch door de rooms-katholieke patriarch van Jeruzalem wordt in het Engels vertaald.  Het zingen van de Palestijnen in de kerk ontroert me.  Op het eind van de mis wensen de Palestijnen elkaar en mij سلام المسيح (salam al-masih).

We eten in The Walled Off Hotel (=ommuurde hotel, woordspeling op Walldorf Hotel), "het hotel met het slechtste uitzicht ter wereld", in 2017 geopend door de geheimzinnige Britse straatkunstenaar Banksy.  In een magische ruimte eten we op een paar meter afstand van het nieuwe - nu al wereldberoemde - kunstwerk van Banksy: The Scar of Bethlehem

Oorspronkelijk was The Walled Off Hotel bedoeld als een tijdelijk en provocerend stukje installatiekunst, waardoor de beklemmende 700 kilometer lange muur die het bezette Palestijnse land doorsnijdt een onwaarschijnlijke toeristische trekpleister werd.  Bezoekers die door Banksy's kunst - zowel in het hotel als op de kolossale muur buiten - naar Bethlehem worden getrokken, krijgen een kort maar krachtig voorproefje van het Palestijnse leven in de schaduw van de Israëlische militaire infrastructuur van de opsluiting.

Vanuit het raam van mijn kamer van het Hotel maak ik een foto van The Walled Off Hotel foto   Zie ook: https://nos.nl/l/2315828  

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#NoToAnnexation

Toegang tot onderwijs bedreigd, # NoToAnnexation